ATIŞTIRMALIK
KURUTULMUŞ DOMATESLİ MAYASIZ HAMURLU EKMEKÇİKLER
Un yoğurmak! İkinci kitabım YAP+YE=MUTLU OL’da böyle bir bölüm var: “Un yoğrulunca”. Sanırım kitapta en severek hazırladığım bölüm bu bölümdü. Un ile oynamaya, hamur yapmaya ve o hamurdan lezzetli şeyler hazırlamayı çok seviyorum. Zaten küçükken de en merak ettiğim şeydi. Teyzemi, annemi en çok hamur açarken ilgiyle izlerdim. En çok hamur açan kadınların yanında durmaktan sıkılmazdım. Beyoğlu’nda İstiklal caddesinde bir restoran vitrini vardır. O vitrinde iki kadın sürekli gözleme yapar, bilir misiniz? İşte, yolum ne zaman oradan geçse, tam orada hala biraz duraklarım.
İlk hamur açma sevdasına kapıldığım günleri hatırlıyorum. Anneme sorup ondan tarif aldığım ilk günleri. Dergilerde, kitaplarda araştırdığım ilk hamurlu tarifleri hatırlıyorum. Şöyle söylenirdi hep “aldığı kadar un”. Allahım! Tecrübesiz birine söylenecek en berbat şeydir bu. Ne demek aldığı kadar?
Hayatında hiç hamur yoğurmamış, mantı açmamış, börek yapmamış biri “aldığı kadar” ölçüsünü nereden bilebilir? Böyle bir ölçü birimi mi var? Hala bazı kitaplarda ve köşe yazılarında görürüm. Açık söyleyeyim hiç haz etmem. Bana fark etmez tüm reçete yalnış verilse okurken bilirim, görürüm hataları. Sıvı ölçülerini gördüğüm anda kuru malzemenin aşşağı yukarı ne kadar gideceğini hemen hesaplayabilirim. Hamur konusunda gerçek bir uzman var karşınızda ama sizlerin bu zorlukları çekmesini istemiyorum. Tüm bunları size video olarak da gösterebilmeyi çok isterim. Yakında belki bir formül bulurum bunun için.
Fakat, yazdığım aşamaları dikkatlice takip ederseniz, bu ölçülerle ilk kez bile hamur karacaksanız, şimdiden tutturacağınızın garantisini veriyorum! Haydi bakalım tezgahı hazırlayın, unları çıkartın, derin bir nefes alın, rahatlayın, nefis bir tarif geliyor!
Mayasız Domatesli Küçük Ekmekçikler
Bu ekmekçiklerin ne kadar lezzetli olduğuna inanın şaşıracaksınız. Özellikle kahvaltı ve akşam üzeri için şarküteri ürünleriyle, peynirle enfes uyumlu olur.
Öncelikle derin bir kaba iki orta boy su bardağı unu (240gr veya 2 cup ediyor), 1 paket kabartma tozunu ve bir çay kaşığı tuz ile yarım çay kaşığı karbonatı koyup eleyin. Derin dondurucuda en az 20dk tuttuğunuz 115gr tereyağını içine rendeleyip, parmak uçlarınızla karıştırın. Elinize slikon bir spatula alıp hamurun ortasını çukurlaştırın.
Yavaş yavaş 110 gr soğuk ayranı (ekşiyse daha iyi olur) koyarak karıştırın. Hamurla fazla oynamadan, nemli ama birbirini tutan bir yoğunluk elde edin. İçine ben evde ne varsa, mesela dilimlenmiş zeytin, ince kesilmiş yarı kurutulmuş domates veya dereotu, biberiye koyuyorum, siz de bunlardan istediklerinizi ekleyebilirsiniz. Lezzeti daha güzel olur.
Tezgaha un serpip, hamuru tezgaha alın. Hafifçe kenarlardan, tam ortasına doğru her tarafını bir kez katlayın. Ters çevirin aynı işlemi tekrar yapın. Çok fazla bastırmadan, hamuru ezmeden yapacaksınız bunu. Kenarlardan hafifçe vurarak iki santimlik bir yükseklikte toparlayın. Üzerinde avuç içinizi hafifçe kaydırarak düzeltin. Bir kurabiye kalıbını una batırıp, hamuru kesip yağlı tepsiye aralıklı dizin. 230°C’de 15-20 dk pişirin.