ATIŞTIRMALIK
PİTA EKMEĞİ
Hamurla uğraşmayı sevenler bilir; bu işin sonu yok! Dünya kadar hamurlu reçete bizi bekliyor. Pita’da yapımı eğlenceli bir ekmek. Yapımı zor değil ama pişirmesi biraz zaman alıyor.
Pita ekmeğini eskiden rahat bulurdum marketlerde. Son senelerde bulamaz oldum. Zaten ya kötü yapıldığından ya da bulamadığımdan başlar her şey mutfakta. Pita’da da aynen öyle oldu. Marketlerde bulamayınca kendi pitalarımı kendim yapar oldum. Bu tarifte yaklaşık 14 adet pita çıkıyor. Ben sonradan ısıtmak üzere, 4’erli olarak paketleyip dondurucuya veya buzdolabına kaldırıyorum.
Pita ekmeği ile sandviç çok lezzetli oluyor. Özellikle de eritme peynirleri içine koyup kızartma makinesinde ısıtmak hafif bir kahvaltı için ideal.
Hele bir de üzerine biraz taze kekik yaprağı, toz kırmızı biber veya kurutulmuş biberiye yaprakları eklerseniz nefis oluyor… Hiç bir şey olmadı ızgarada ısıtıp, pastırma, bresola gibi özel şartükeri ürünlerinin yanına bol yeşillikle bir tabağa koyup, tabağı kucağınıza alıp güzel bir film izleyebilirsiniz. Şimdi adım adım pitamızı yapalım bakalım sizde de alışkanlık yapacak mı? Kolay gelsin!
350 gr veya 3 cup Un
Bir Çay Kaşığı Bal (veya Agave)
200 ml Duru Su
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Bir Paket Kuru Aktif Maya
Bir Tatlı Kaşığı Tuz
Tezgah İçin Ayrıca Un
Pita için derin bir kaba un, tuz ve bir paket kuru aktif maya koyup parmak uçlarınızla karıştırın. Ortasını açıp spatula ile, bal, zeytinyağı ve suyu koyup yavaşça unlu karışımı ve sıvıyı karıştırmaya başlayın.
Hamuru unlu tezgaha alıp iyice yoğurun. Hamur pürüssüz ve yumuşak olmalı. Derin bir kabı biraz sıvıyağ ile yağlayın, disk şekline getirdiğiniz hamuru ortasına koyup arka ön bu yağa iyice bulayın, üzerini kapatıp ılık bir yerde bir saat on beş dakika mayalandırın.
Hamur gözenekli bir şekilde üç katı kabarmış olacak. Tezgaha alın, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yaklaşık 12-14 adet çıkacaktır. Her birini unlanmış tezgahta, biraz elinizle yassılaştırıp ince olarak açın.
Hamurları birbirine yapışmayacak şekilde parti parti fırın tepsisine koyup 14 dk 200°C’de pişirin. İlk 6. dakikasında alt üst yapın. Fırında pişirme yöntemini kendim buldum çok da rahat.
Aslında, pita pişirmek için, kapağında rezisdansı olan basit, eski tip özel tencereler vardır. Sizde de annenizden kalma elektrikli bir ızgara tencere varsa bunu kullanabilirsiniz, burada hızlı pişer ve çabuk kabarır, sık sık kapağını açıp bakmalısınız, uygun bir maşa kullanmalısınız ki, hamura zarar vermeyin, patlatmayın. Afiyetle!