Aydan Üstkanat | AYDANCA - 2017 YILDIZLARI İLE MUTFAKTA
2017 YILDIZLARI İLE MUTFAKTA
AYDANCA

2017 YILDIZLARI İLE MUTFAKTA

Sanal Alem Yıldızları ile Bir Dost Yemeği

Dört yıldır geleneksel hale gelen ve yemek konusunda sosyal medyanın en nitelikli hesaplarını ortaya çıkarmayı amaçlayan listede yer alan dokuz kişi ile “Aydan Dostlarla” yemeğinde buluştuk..

Aslında her şey bundan dört yıl önce başladı. Bir gün bir okuyucum çok emek harcadığını ama sosyal medyada bir türlü dikkat çekemediğini yazdı. Sosyal medya dediği o dönemler popülaritesi yükselmeye başlayan instagramdı. Her ne olduysa ardı arkası kesilmeyen bir mesaj yağmuruna tutulmuştum. Haksızlığa uğradığını söyleyenler, tariflerinin çalındığından bahsedenler, izinsiz fotoğrafının kullanıldığından yakınmalar… Sosyal medya dertleri bitmek bilmiyordu. Sayısız mesaj almaya başlamıştım. Elbette bu mesajlar için beni seçmeleri rastlantı değildi. Haksızlığa gelemediğimi, kalemimin sivri olduğunu biliyorlardı. İyi ama onlar için ne yapabilirdim? Bir gün hesapları incelemeye başladım. Hakikaten bir dolu sahte hesap, sahte postlar ve sahte takipçiler vardı. Elbette Amerika’yı keşfetmemiştim. Sosyal medyanın bu yüzü o dönem zaten yavaş yavaş görülmeye başlamıştı ama ben bu arada başka bir şey keşfettim: Tüm bu sahte dünyaya karşı direnen hesapları. Onlar doğru bildiğini yapıyor ve küçük izleyici kitlesiyle mutlu mesut yaşıyordu. İşte her şey onları fark etmemle başladı. İşlerin bu noktaya geleceğini hesaplamadım. O an aklımda tek bir soru vardı; bu düzgün, gerçek ve ahlaklı insanlar için ne yapabilirdim? Böylelikle yemek odaklı, sahtelikten uzak, iyi hesapları bulmayı kendime iş edindim ve tüm sene mesaimin ciddi bir bölümünü bu hesapları bulmak için harcadım. Sonra onları tanımak istedim. Bu insanlar aslında kimdi? Böylelikle Aydan Dostlarla yemeklerinin temeli atılmış oldu.

Tam dört yıldır hiç yüz yüze gelmediğim ve gerçek hayatta tanımadığım bu insanlarla bir araya geliyorum. Bu buluşmalar bana önemli bir şeyi daha gösterdi: İnsanların üslubu, seçtiği kelimeler, bir fotoğraf karesinde yarattığı dünya aslında kişilikleri hakkında büyük ip uçları veriyor. Her şeyin sahte ve sanal olduğu bir dünyada, hala yürekli, menfaat gözetmeyen, gerçek insanların olduğunu gördüm. Şimdi arkama baktığımda iyi ki diyorum, iyi ki bu işi yapmışım.

Aydan Dostlarla yemeği için mutfakta birlik!

Bu yıl yıldızlar geniş bir coğrafyadan katılım yaptı. Ne mutlu bana, dünyanın bir ucundan da olsa dost sofrasına geldiler ve o masaya eksiksiz oturabildik. Aralarında Londra, Ankara ve Antalya’dan da isimler vardı; Ferah Üstünel, Melih Susal, Özlem Arıkan, Şenay Özbilgin, Mevlude Özkan, Tuba Yarluğ Kasap, Gülen Yıldız Üçer, Funda Ertunç ve Büşra Oktar ile geçtiğimiz gün Maçka’daki Alancha Restaurant’ta toplandık. Pikan cevizinin yılın teması olduğu menüde birbirinden lezzetli yemekler yaptık.

Kendimiz pişirip, önceki senelerin yıldızlarının da konuk olduğu masada hep birlikte yedik. İşin ruhu zaten tam olarak da burada. Sanal ortamda fotoğraflarını gördüğümüz o şahane yemekleri canlı ve gerçek olarak karşımızda görmek, tatmak. Onları hazırlayanın gözlerinin içine bakmak.

Amatör yemekçilerin profesyonel bir mutfakta yemek yapması ise zaten ayrı bir serüven. Onlar için olağanüstü bir tecrübe. Profesyonel mutfağın zor şartlarında evlerinde küçük kaplarda, ocaklarda pişirdikleri yemekleri hiç alışık olmadıkları kap kaçaklarla hazırlıyorlar. Bunu yapmak onlar için inanın hiç de kolay değil ama yine de keyifle yaptıkları yemeklere konsantre oluyorlar. Alancha’nın şahane ekibine tüm yardımları için de bu vesile ile teşekkür ederiz.

Her zaman söylediğim gibi önemli olan zaten bir arada olmak yemek bahane ama yemek de hani iyi bahane!

2017’nin En İyi Hesapları

@ferahustunel

“Bizler ve daha önceki yılların “yıldızları” hep birlikte tencerelerde yemekleri pişirip, taşırdık. Orası tamam. Ama bu sofra, yemeklerden daha çok kalp ısıttı. Birbirini daha önce tanımayan insanların, nasıl bir frekansta buluşup, sevebildiğini, bağ kurabildiğini kanıtladı. Sadece isimleri değil, şehirleri, hatta ülkeleri birleştirdi.” diyor buluşma yemeği için hislerini anlatırken. Ferah Üstünel, sayfasında evinde pişirdiği geleneksel yemekleri püf noktalarını gizlemeden anlatıyor. Üstelik mevsim malzemeleri ile spontane oluşturduğu kendi mutfağına ait tarifler de yemek yapmak isteyenlere ilham kaynağı oluyor. Fotoğraflarında kullandığı filtre hep aynı, renler parlak ve yakın kadraj çalışıyor. Bu standart yapı, galerisini oldukça keyifli hale getiriyor. Ferah hanım hakkında bilmeniz gereken en önemli şeyse kaleminin içtenliği. 

@mayakitchen

“Mümkün olsa bu güzel günü tekrar yaşamak isterdim. Bu sayede çok yetenekli, disiplinli, süper çalışkan ve aynı ölçüde mütevazı, gerçek bir insan Şef Aydan Üstkanat’ı tanıdım. Onun bulup bir araya getirdiği Instagram ailemle tanıştım. Her bir ismin ne kadar samimi, yaptığı paylaşımların sorumluğuna sahip ve bu mecrada görülenin aksine ne kadar rekabetten uzak, yardımsever insanlar olduğunu gördüm. Herbiri ayrı güzellikte.” bunlar Özlem Çankaya’nın sözleri. Galerisinde yaptığı her tarif ellerinde incelikle şekilleniyor. Fotoğrafları profesyonel değil ama yaptıklarındaki keyifi ekrandan size taşımaya yetiyor. Yine de dostlarla yemeğinde gördüklerim beni çok etkiledi. Galerisinden çok daha büyük bir kadın vardı karşımda. En büyük kazanları o kaynattı, ana yemeği o pişirdi. Yaptığını en iyi şefler 2-3 yardımcıyla ancak yapardı. Gözlerimle gördüm, o mutfakta feci çalışkan ve azimli. Üstelik güzel adam çalıştırıyor ???? Şaka bir yana, bu özellik profesyonel mutfağın olmazsa olmazıdır (Bergüzar hanım, bunu okurken eminim gülümsemişsinizdir.). Bence Özlem hanımın aklına koyduğu yapamayacağı hiç bir şey yok.

@busraoktr

“Gözümün içinden uyku akıyor ama bugünü anlatmam gerekiyor. Bugün tanıştığım herkes bana çok güzel gülümsedi, pikan cevizini fazla kaçırdım gerçi. Arkadaşlarımı tekrar tebrik ediyorum ve artık uyuyorum, gülümsememi yitirmeden. Bugün gülmeli geçti baya daha 24 buçuk yaşımda olmama rağmen ki bu genç bir yaş; yani ben gencim! Mutlulukla gülümsemekten yeni bir kırışık kazandım.”

Büşra, acayip esprili genç bir fotoğraf tutkunu. Bu tutkusu ona yemek bile yaptırmış. Hayatta pişirmeyeceği yemekleri pişirmiş, çekmiş. Bir fotoğraf makinesi satın almış. Yemek fotoğrafçılığını aklına koymuş. Karanlık ekol çalışmaları ve Türkiye’de sevilen bir tarz değil. “Takip edilmek de artık umurumda değil” diyor. Keyif aldığı şeyi bulmanın mutluluğunu yaşıyor. İlginç kompozisyonlarla yemek kareleri çekiyor. Her biri için ciddi bir emek harcıyor.

@mutfakpisikopatları

“Bu hayallerimin bir parçası. Her zaman söylediğim gibi bugün de söylemek istiyorum: Aydan Üstkanat ben ve benim gibi yemeğe tutkuyla bağlı insanlara ışık tutmaya, onların sesi olmaya; dürüstlük ve doğruluk ilkelerine bağlı kalarak üzerimizden desteğini eksik etmiyor. Bu sektörün ona her zaman ihtiyacı var ve olacak. ” teşekkür ederim Melih!

Melih Susal gerçek bir yemek yapma tutkunu. Tertemiz sunumlarla, renkleri, lezzetleri net yemekler hazırlıyor. Bunları da aydınlık ve yine temizlik hissini sonuna kadar veren şekilde fotoğraflıyor. Bu yıl listemdeki tek erkek oldu kendisi. İki yıl önce de bu listedeydi. Hazır yeri gelmişken açıklama yapalım: listede yer alanlar 365 gün yaptıkları ile değerlendiriliyor. Dolayısıyla daha önce olup olmamasının hiç bir önemi yok. Yani bir kişi sosyal medyayı aktif kullanıyorsa ve benim kriterlerime uyuyorsa üst üste bu listeye rahatlıkla girebilir.

@stlyeandberry

“Hayatımın en güzel deneyimlerinden birini yaşadım. Profesyonel mutfakta birbirinden yetenekli ve tatlı sekiz arkadaşımla beraber yemek yaptık. 2017’nin sosyal medya yıldızlarını seçip böyle muhteşem bir organizasyona imza atan dünya tatlısı Aydan Üstkanat’a teşekkür etmek istiyorum. Sosyal medyayı kullanıp ondan en çok şikayet eden insanlardan biri olarak böyle samimi şeyler yaşamak bu hesabı kapatmamı adeta imkansız kılıyor. İnstagram’dan bezdiren insanlar fazlaca oldugu gibi, onu sevdiren insanlar da meğer varmış!”

Tuba Yarluğ Kasap’ın galerisi iç açıcı yemeklerle dolu, beyaz zeminde sunduğu basit ve sağlıklı yemeklerinde eğer ilham kaynağı varsa mutlaka paylaşıyor. Bu da benim gözümde onu daha da güçlü bir yere taşıyor. Hesabı, kısa sürede hazırlanabilen, pratik, malzemenin besin değerini kaybetmeyerek hazırlanan yemeklerden oluşuyor.

@senayskitchen

“Otellerde ve restoranlarda gördüüğümüz yiyecekler kolay hazırlanmıyor, artık bizzat şahitim. Daha önce profesyonel bir mutfağa girmemiştim bu davet vesileyisle İstanbul’un en kaliteli restoranlarından birinin mutfağına girmiş oldum. Dikkatimi çeken şeylerden birisi kullanılan ekipmanların devasa büyüklükleriydi. Mesela ıspanak süzmek için süzgeç istedim, sapı boyum kadar, çeperi kafam kadar bir şey verdiler. Küçüğü yok mu dedim, yokmuş. Tavada ceviz kavurayım, yaparkende televizyondakiler gibi artistik hareketlerle şöyle havaya serptirerek çevireyim dedim, bileğimi döküm tavanın sapında bıraktım. Bu vesile ile mutfaklarda emeği olan tüm kadın şefleri iki kez, üç kez daha fazla tebrik ediyorum.”

Şenay Özbilgin dokuz yaşlarında mutfağı keşfetmiş. Babaannesinin kardeşiyle birlikte onları oyalamak için yaptırdığı basit tarifleri komşularla, aileyle birlikte yediklerinde hissettiği mutluluk yemek yapmayı hayatının bir parçası haline getirmiş. Genelde haftasonları işin stresini mutfakta atıyor, farklı lezzetler denemeye devam ediyor. 

@berguzar.erden

“2017’nin Yıldızları arasında olmak, Aydan Üstkanat tarafından seçilmek, büyük mutluluk ve gurur. İstanbul’a gelmek, zamanlama açısından benim için zor olsa da Aydan Hanım tarafından davet edilince günler öncesinden heyecanım başladı. Tüm bu güzel duyguları yaşattığınız için teşekkür ediyorum.”

Mevlude Özkan bu hesabı açarken ve hesaba çok sevdiği yeğeninin ismini verirken sanırım işlerin buralara kadar geleceğini, onbinlerce kişinin onu izleyeceğini hiç hesaba katmamıştı. Aksi takdirde yaptığı müthiş işe atıfla ekşi mayalı bir isim koyardı.

O benim için ekmeğin kraliçesi. Ekmek sanatında olağanüstü bir yeteceğe sahip. Ekşi mayasını işleyişini, ekmeğini yapışını adım adım galerisinde izleyicileriyle paylaşıyor.

@mutfaktamimarvar

“Çalışmak, üretmek güzel şey. Bir de yaptıklarınızın böyle kıymetli insanlar tarafından takdir edilmesi, en iyiler listesinde adınızı görmenin verdiği mutluluk paha biçilemez.”

Mimar Gülen Yıldız Üçler’in hesabı oldukça iyi kurgulanmış pastalar ve kurabiyelerden oluşmakta. Tıpkı mesleğinde olduğu gibi muhtemelen ciddi bir tasarım yapıp hatta belki ölçüp biçip bu kurguları hazırlıyor. Hesabında tariflere de yer veriyor, canlı ve parlak renkleri tercih ediyor.

@fundacakes

“Bu tecrübe sahip olduğum en güzel anılardan biri oldu. Bir anda hayatıma giren pastacılığın ve kendimce çektiğim yemek fotoğraflarının bu noktaya geleceğini inanın ben de tahmin etmemiştim. Azimle devam etmemde yakınımda olan pek çok insanın etkisi var ama daha hiç tanımadan bana bu kadar destek olan en önemli insan canım şefim Aydan Üstkanat, teşekkür ederim”

Funda Asan’da bu listede ikinci kez yer alarak yerini korumaya devam ediyor. Geçen yıl yine en iyiler arasında yer almıştı. Kendini o kadar geliştirdi ki, 2017 senesinde eskisinden de iyi bir “fundacake” izledik. Sosyal medya hesaplarını aynı dinamikte bile devam ettirmek güçken onun bu başarı dolu yükselişini takdir etmemek mümkün değil. Funda Asan, bankacılık kariyerini hiç bir şeyle değişmiyor ama pasta ve kek konusunda parmakla gösterilecek bir konuma doğru da hızla yürüyor. 


Bunlar da ilginizi çekebilir!

RAFİNE ŞEKERSİZ MOZAİK TOPLARI

RAFİNE ŞEKERSİZ MOZAİK TOPLARI

Her daim mis gibi kurabiye ve ekmek kokularının yayıldığı, evimin kalbi mutfağımdan çocuk bayramı ...
DEVAMINI OKUYUN
BAHARATLI TEPSİ EKMEK

BAHARATLI TEPSİ EKMEK

Bir kere yapın bu tarif için fazladan ekmek alacağınıza bahse girerim. Bayat ekmeği değerlendirme ...
DEVAMINI OKUYUN
SİZ ONU NASIL TANIRSINIZ?

SİZ ONU NASIL TANIRSINIZ?

Çocukluğunda arabalı sokak satıcılarından tulumba tatlısı yemeyen belki vardır ama o şerbeti daml ...
DEVAMINI OKUYUN