AYDANCA
ARI - BAŞIMIN TACI
Bugün Dünya Arı Günü "Her şeyin de bir günü var, bir arı eksikti" sakın sakın demeyin. Arı, dünya için olmazsa olmaz, doğanın döngüsü onlarsız mümkün olamaz. Arı ve yaşam arasındaki ince çizgi dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 20 Aralık 2017 tarihinde aldığı kararla 20 Mayıs "Dünya Arı Günü" olarak ilan edilmiştir.
"Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz."
Albert Einstein
Türkiye arı ve bitki çeşitliliğinde dünyada ilk sıralarda. Dolayısı ile bu coğrafyada yaşayanlar olarak arılara sahip çıkmak çok büyük sorumluluğumuz. Peki iğneyi batırdığında canımızı fena yakan, laf dinlemeyen, iletişim kuramadığımız bir hayvanı neden önemseyelim?
Arılar tozlaşmada çok önemli bir görevi üstleniyor. Tozlaşmanın %80'i arılar sayesinde gerçekleşiyor. Tozlaşma demek, tarımsal üretim demek, hayatın devamlılığı demek. Sürdürülebilirlik demek. Arılar olmazsa yaşam olmaz. Bu döngüde çok kıymetli bir yeri var arıların ve arıcılığın. O nedenle bir arı kovanı da olsa imkanı olan herkesin bahçesinde, terasında arı kovanı beslemesini sandığımızdan çok önemli.
Hangi cinsi olursa olsun arılar bitkisel üretimin devamlılığı için tozlaşmada gerekli. Bu sebeple doğa için gereklilikleri tartışılmaz bir konu.
Peki arıların balını izinsiz almak onları sömürmek anlamına gelmiyor mu?
Teknik arıcılıkta asla kovandaki bütün ürünler alınmıyor. Bir miktar arıların kendi yaşamlarını sağlayabilmeleri için kovanda bırakılmakta. Ayrıca arılar mutlaka kendilerine yetecek kadar polen, propolis kovan içerisinde depoluyorlar.
Bal dışında çok değerli ürünler çıkıyor kovandan. Propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği. Propolis, arıların bitkilerin reçinemsi kısımlarından topladığı değerli bir arı ürünü. Arılar bu ürünü kovandaki mikropları yok etmek için kullanılıyor. Fakat propolis, kovandan çıktığı ham haliyle tüketilebilir özellikte değil. Mutlaka işleniyor ve saf olarak içilmesi fayda açısından çok önemli.
Dünyanın her yerinde arı var mı?
Dünya üzerinde pek çok farklı arı türü var. Karniyol, İtalyan, Kafkas, Afrika ve Anadolu arı ırkları başlıcaları. Kuzey kutbu hariç Dünyanın her yerinde arı vardır. Kuzey kutbunda bazı bölgelerde bile yaz aylarında arılar görülür. Türkiye arı kovanı varlığı açısından Çin'den sonra ikinci sırada. Arıcılıkta önemli bir ülkeyiz. Türkiye'de müthiş bir bitki zenginliği olduğundan her bölgesinde arıcılık yapılabilir, yapılıyor. İstanbul'da bile 1.500'ün üzerinde arıcı ve yaklaşık 150 bin arı kovanı bulunuyor. En çok arı kovanı bulunan Muğla, Ordu ve Adana. Türkiye'de yaklaşık 7 milyonu aşkın arı kovanı var. Tüm dünyadaki ballı bitki türü ve çeşitlerinin büyük yüzde yetmişbeşi Türkiye'de. Arıcılık açısından doğal bir zenginliğe sahibiz.
İnsanların arılar ile ilgili yanlış bildiği konu nedir?
- Yanlış bilinen en önemli konu arının ısırdığına inanılması. Arı savunma amacıyla iğnesini kullanır, ısırmaz. Kullandığı anda da geri çekemediği ve iç organlarının dışarı çıkması sebebiyle hayatını kaybeder.
- Doğada bitkilerden bal, polen ve propolis toplayan işçi arıların erkek arı sanılması. Halbuki arı kolonisinde dişiler hakim. Kraliçe Arı ve çalışan arıların tümü dişi. Erkek arılar, kovanda ana arıyı döllemek için tutulur.
- Nektar alımı zamanında dişi arılar erkek arıları kovandan atar. Kovanda çok az sayıda erkek arı kalır. Onlar da kovanı güven altında tutmak içindir. Çalışmayana kovanlarda yer yok.