İÇECEK
BAHARATLI ARMUT KOMPOSTO
Armut zarif bir meyve, dalından koptuktan sonra hızla bozulan, çabuk pişen ve su oranı yüksek bir yapısı var. Ana yurdu Anadolu olan armudun aşılanarak onlarca çeşiti üretilmekte.
Küçük bir araştırmayla Türkiye’de elmadan sonra en çok üretilen meyve olduğunu öğrenince, sizlerin de mutfakta nasıl değerlendirildiğini merak etmiyor değilim. Belki de sadece meyve olarak tüketiliyordur. Bense bugün pratik ve ilginç tatlar keşfetmeyi düşünüyorum. Eğer denemek isterseniz hiç durmayın armutları hemen alın… Bu tarif için ise Mustafabey ve Williams çeşitlerini öneririm.
Özellikle şu dönem bolca çeşidini bulabilabilirsiniz. Armudu çiğ olarak yemenin dışında, pasta ve çöreklerde, kek sosları ve reçel malzemesi olarak kullanabilir, dilimleyerek ızgara yapıp dondurmanın yanında sunabilirsiniz.
Tarçın, zencefil ve mahlebin son derce yakıştığı bu meyve ile sufle ve mousslar hazırlamak da elbette mümkün. Çiğ olalarak yemek için ise Temmuz ayı hasatı başlayan Akça armudu gibisi yoktur benim için… Onu pişirmeden yemek gerekir bence!
Şimdi gelelim kompostomuza, temizlediğim Williams ve Mustafabey armutlarını komposto için uzun ve orta kalınlıkta dilimliyorum. Ortaya çıkacak lezzetin sıradan olmasını istemiyorum, ama sırf değişik olsun diye alakasız malzeme eklemeyi kabul edemem. Bu sebeple kullanacağım armudun ağızda bıraktığı ilginç lezzete derinlik katacak az ama öz malzeme eklemek niyetim. Kendisi kadar naif bir lezzet… Mesela, Yasemin çiçekleri! Evet! Kurutulmuş yasemin bu meyveye harika bir derinlik verecek.
Derin bir sos tenceresine bir bardak şeker koyuyorum. Üzerine iki bardak su ve biraz limon suyu. Şimdi sıra seçtiğim aromalarda. Bir parça çubuk tarçın, bir adet yıldız anason ve bir tülbentin içinde bolca kurutulmuş yasemin çiçeğini ağzını bağlayıp kese yapıp içine atıyorum. Yaklaşık bir saat kısık ateşte kıvam almasını bekliyorum. İçine soyulmuş armut dilimlerini ekleyip 15 dk daha pişiriyorum. Sonuç gerçekten enfes ötesi! Denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Afiyetle…