
PET SAĞLIĞI
GDV NEDİR?
GDV (Gastric Dilatation Volvulus) Nedir?
GDV, midenin kendi etrafında dönmesi olarak ifade edilebilir. Özellikle iri ırk köpeklerde görülen, öldürücü olabilen, acil müdahaleyi gerektiren tıbbi bir durumdur. Bu durum mide çok miktarda gaz ve/veya yemekle doluyken midenin kendi etrafında dönmesi ile şekillenir. Mide dönmesiyle yemek borusu veya barsaklarla olan bağlantıları boğulur. Mideden gaz ve gıda çıkışı doğal döngüsünde devam edemez. Bunun sonucunda da mide genişler. Aynı zamanda boğulan kan damarlarında pıhtılar oluşur ve bu damarlar besledikleri mide, dalak gibi organlara da kan taşıyamaz hale gelir.
Midede oluşan aşırı genişleme ve dolaşım eksikliğine bağlı olarak çok kısa sürede mide dokusunda nekroz (doku ölümü) şekillenir ve mide yırtılabilir. Çok tehlikelidir. Midedeki aşırı genişleme aynı zamanda kalp ve akciğerleri de ciddi şekilde etkiler. Bir çok hasta GDV belirtileri görüldükten kısa sürede şoka girer bu dönemde tıbbi müdahale gerçekleştirilmez ise hasta saatler içinde (Bazen daha kısa sürede) hayatını kaybedebilir.
Belirtiler
Aniden şişen karın, devamlı öğürtü ve kusmaya çalışma. Öğürmeler yoğundur ama kusma gerçekleşmez çıkan bir içerik yoktur.
Çok belirgin, çok hızlı gelişen düşkünlük genel, durum bozukluğu
Yoğun salya akıntısı
Güç soluk alış veriş, rahatsızlık huzursuzluk
Köpeğinizde yukarıdaki belirtirlin bazılarını veya tümünü görüyorsanız acil olarak donanımlı bir kopek hastanesine götürünüz.
Ayrıca, bazı vakalarda mide tam olarak dönmeden de miden genişlemesi görülebilir bu durumda da köpeğinizin veteriner bakımına ihtiyacı vardır. Ne kadar erken müdahale edilirse köpeğinizin hastalığı atlatma şansı da o kadar artar.
Sebepleri
Bu konuda yapılmış bir çok araştırma vardır. Fakat hala tam olarak sebebi bulunamamışdır. Buna rağmen araştırmacılar GDV oluşma ihtimalini arttıran sebepleri bu şekilde bildirmektedirler:
Köpeğin iri ırk olması, köpeğin büyük ve derin bir göğüs kafesine sahip olması (Danua, Doberman, Saintbernard, Weimariner vb.).
Yemeklerin çiğnenmeden, çok hızlı yenmesi
Yemekten sonra yapılan yoğun egzersiz
Günde bir defa besleme
Stres
Genetik yatkınlık
Tedavi
GDV şüphesi ile kliniğe getirilen köpeğin hemen röntgenleri çekilerek teşhis kesinleştirilir. Acil olarak hastanın damar yolu açılarak kan alınır ve şokla savaşmak amacıyla damar içi sıvılar verilmeye başlanır. Hastanın durumuna göre dekompresyon amacıyla mideye dışarıdan bir iğne yardımıyla girilerek gaz uzaklaştırılır böylece hastanın diğer tetkiklerini yapabilmek için zaman kazanılmış olunur. Hastanın kan tahlilleri yapılır (Hemogram, Biyokimyasal panel, elektrolitler, kan gazları) ve EKG’si çekilir . Oluşmuş olabilecek kalp ritim bozukluğuna karşı ilaç uygulamaları yapılarak kalp stabilize edilir.
Hastaya ihtiyacı varsa bir taraftan oksijen verilir. Bazı vakalarda mideye tüp ile ulaşılarak mide boşaltılmaya çalışılır. Bu müdahale mümkün olamıyorsa, hasta stabilize edilir edilmez, anesteziye hazır olduğu anda ameliyata alınır. Geç kalınmış durumlarda bu işlem hiç denenmez hasta hazır olduğunda hemen ameliyat gerçekleştirilir. Operasyonda mide ve çevre dokular gözlenir bazı durumlarda midenin bir kısmı veya dalak alınabilir. Midenin yoğun şekilde yıkımlandığı durumlarda maalesef hastayı kurtarmak mümkün değildir.
Mide düzeltilip boşaltıldıktan, çevre dokular temizlendikten sonra mide karın duvarına dikilerek (Gastropexy) midenin tekrar dönmemesi için önlem alınır. Operasyondan sonraki ilk 48 saat hatta ilk beş gün riskli dönemdir. Hasta iyileşene kadar sıkı takip edilir. Her şey yoluna girdikten sonra taburcu edilir.
Nasıl Koruruz?
Köpeğimizi GDV’den korumanın en garanti yolu, problem daha gelişmeden koruyucu Gastropexi operasyonu yaptırmaktır. Bu operasyonda mide duvarı karın duvarına tutturularak midenin dönmesi engellenmiş olur. Biz özellikle kısırlaştırma gibi rutin operasyon geçirecek probleme yatkınlığı olan ırk köpeklerde aynı zamanda bu operasyonun da yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu operasyon günümüzde karına açılacak küçük birkaç delikle,Laparaskopik olarak yapılmaya başlanmıştır. Şu an itibariyle bizim imkanlarımız içinde değildir ama yakın zamanda bunu gerçekleştirmek için çalışıyoruz.
Diğer Koruma Yöntemleri
- Köpeğimizi günde 2 veya daha fazla öğünle besleme
- Köpeğimizin yavaş yemesini sağlamak
- Yemekten hemen sonra ağır egzersizlerden kaçınmak
- Köpeğinizin yemek ve su kaplarını öne eğilmesini engelleyecek şekilde kafa hizasına yakın yüksekte bir yere koymak
Uzman Veteriner Hekim Aziz Azizoğlu