
PET SAĞLIĞI
KISIRLAŞTIRMA ETİK Mİ ?
Kısrlaştırma operatif yöntemle dişi doğurma fonksiyonunun giderilmesi, erkek hayvanın dölleyebilme özelliğinin kaybolmasıdır. Bir kısım hayvan sahibi kısrlaştırmayı “günah, doğasını bozuyorum” düşünceleriyle doğru bulmayabilir.
Ülkemizde ve diğer ülkelerde bakılan evcil hayvanlar doğal ortamlarında yaşamamaktadırlar ya da sokakta yaşayan hayvanlar doğum yaptıklarında onlara bakan birey yoksa yavrularından çoğunu açlık, hava/ortam şartları, diğer hayvanların saldırsı ve insan faktörü gibi nedenlerden kaybetmektedirler. Ayrıca hazin bir çok trafik kazası çiftleşme döneminde yaşanmaktadır. Çiftleşme dönemide erkek ve dişi kedilerin dikkatleri dağılır ve bir anlık hata, hayatlarına mal olur.
Tüm bu sebeplerle hayvanlar sahipli ve yavru alımı düşünülmüyorsa evcil petler kısırlaştırılmalıdır. Kısırlaştırılma işlemiyle dişi hayvanlarda yumurtalıklar ve rahim alınmaktadır. Bu işlemler özellikle 2 yaşına kadar olan kısırlaştırılmalarda ileride oluşacak meme ve rahim hastalıkları ve kanseri riski azalmaktadır. Erkek köpeklerde iste testisler opaeratif yönle alınır. Aynı şekilde onlarda da prostat hastalıkları riski azalmış olur. Kısrlaştımanın kilo alma, daha az hareketli olma ve idrar yolu kristali oluşma riski açısından dezavantajları olmasına rağmen, diğer yönleriyle değerlendirirsek hayvan sağlığı açısından bir gerekliliktir. Unutmayın ki, evde baktığınız hayvanınız doğal ortamındaki gibi her çiftleşme dönemine girdiğinde kendine bir eş de bulamaz.
– Veteriner Hekim Nilüfer Tarhan –