Aydan Üstkanat | PET SAĞLIĞI - KÖPEKLER VE SÜS BİTKİSİ
KÖPEKLER VE SÜS BİTKİSİ
PET SAĞLIĞI

KÖPEKLER VE SÜS BİTKİSİ

Köpeklerde Süs Bitkisi Yeme Alışkanlığı

Köpeğinizin söz konusu süs bitkisini aç olduğundan ya da onu bir yiyecek olarak gördüğünden veya tadı hoşuna gittiğinden dolayı bu faaliyeti gerçekleştirdiğini düşünmek çok da yerinde bir yaklaşım olmayacaktır. Kuvvetle muhtemel evde yalnız bırakılmaya tepki olarak, sizin dikkatinizi çekmek amacıyla sürdürdüğü bir çeşit davranış bozukluğuyla karşı karşıyasınızdır.

Zaten evimizi paylaştığımız kedi ve köpeklerimiz bizim pek de tasvip etmediğimiz işleri alabildiğine keyifli buluyorlarmış gibi görünürlerken, evdeki varlığımızın yarattığı baskıdan dolayı mıdır bilinmez; bu tür hareketler yönünden özellikle yalnız kaldıklarında aktif olurlar. Dolayısıyla bahsedilen senaryoda köpeğinizin aç olması olayın meydana gelmesine sebep olmayacağı gibi onu evde bir başına terk etmeden önce karnını doyurmuş olmanız da muhtemel sonuca engel teşkil etmeyecektir. Kaldı ki söz konusu bitki ya da başka türden cansız bir materyal de olsa, evcil hayvanınızı zehirleyerek veya farklı sebeple zarar verip vermeyeceğini değerlendirme noktasına varmadan önce aklınıza bile gelmeyebilecek muhtemel sakıncalı sonuçların önünü almak ve süreç uzadıkça kalıcı hale gelebilecek bir davranış problemine engel olmak adına kesin bir fiziksel izolasyona, daha iyisi ilgili bitki ve nesneyi evden uzaklaştırmaya ihtiyacınız vardır.

Tabii ki evde baktığımız, yemeklerde kullandığımız, bir takım başka amaçlarla evimizde bulundurduğumuz, bahçemizde yetiştirdiğimiz ve kısa doğa yürüyüşlerimizde karşılaştığımız pek çok türden bitki, kedi ve köpekler için değişen derecelerde zehirleyici etkiye sahiptir. Kediler damak zevkleri açısından nispeten daha seçici olmalarına rağmen hiper aktif, meraklı ve obur ırklardan olan köpeklerle genç köpekler hakkında aynı ifadeyi kullanmak pek mümkün değildir. Yutulmak suretiyle sindirim sistemine geçiş yapmasıyla bir dizi istenmeyen etkileri başlatacak olan bu türden bitkileri tanımak, tedavi girişiminden önce hayati öneme sahip değerde bilgi sağlayacaktır.

Evlerimizde yiyecek, gıda maddesi veya farklı amaçlarla kullandığımız soğan, sarımsak, fındık, üzüm, hint yağı, tütün ürünleri, süs bitkisi olarak yine evde veya bahçede yetiştirdiğimiz ya da süs amaçlı bulundurduğumuz çiçeklerden zambak, zakkum, yılanyastığı, güllekamış, sümbül, sikas, porsuk ağacı, ormangülü, nergis, müge, hanımeli, orman ve parklarda karşılaşılabilecek ateş dikeni, at kestanesi, çoban püskülü, dağ muşmulası, mezeryon ve ökse otu gibi bitkiler ağız yoluyla alındığında, miktarına bağlı olarak sindirim sistemi, dolaşım sistemi ve kalp, sinir sistemi, karaciğer, böbrek, iskelet ve kas sistemi ile solunum sistemi çeşitli derecelerden toksik etkiye bağlı semptomlar gösterirler. Kediniz ya da köpeğiniz, ilgili sistem ve organlardan kaynaklanan belirtileri gösterdiğinde söz konusu bitkilerden yediği yönünde en ufak bir şüpheniz varsa, hiç tereddüt etmeden en kısa sürede veteriner hekime ulaşmanız, çok değerli dakikaları boşa harcamamanızı sağlayacak tek harekettir.

– Veteriner Hekim Ahmet Geyik –

Bunlar da ilginizi çekebilir!

SANDVİÇ EKMEĞİ

SANDVİÇ EKMEĞİ

Sandviç ekmeğini kendin yap, çocukların sağlıklı beslensin!Yumuşacık brioş ekmeği ile sand ...
DEVAMINI OKUYUN
YEŞİL DÖNÜŞÜM MÜ, KAMUFLAJ MI?

YEŞİL DÖNÜŞÜM MÜ, KAMUFLAJ MI?

Kuzey Çevre Otoyolu'nun Avrupa yakasında, inşa edilen Türkiye'nin ilk ekolojik köprüsünü bilirsin ...
DEVAMINI OKUYUN
İYİ BESLENMEK NEDEN BU KADAR ZOR?

İYİ BESLENMEK NEDEN BU KADAR ZOR?

Çünkü son 50 yıldır lezzet algımızı değiştiren işlenmiş gıdaları mideye indiriyoruz. Gözümüzü kör ...
DEVAMINI OKUYUN