• Anasayfa
  • Hakkında
  • Galeri
  • Dükkan
  • Blog
  • İletişim
  • TR
  • EN

Aydan Üstkanat

  • Mevsim Takvimi
  • Tarifler
  • Projeler
    • Aşkını Arıyor
    • Mevsimde Yemek
    • Aydan Dostlarla
    • İş Birlikleri
  • Gastronomi
  • Kitaplar
  • Basından
Blog•Gezi

SAMOTRAKİ

6 Temmuz 2016

Samotraki’den Kalimera!

Sıcaklar çıldırtıyor ve kalabalık içinde olmak içinizden gelmiyorsa, rotanız Samotraki’nin el değmemiş kıyıları olsun

Saroz Körfezi’ne geldiğinizde denize doğru bakın. Karşıda puslu ve kocaman bir tepe göreceksiniz. İşte bu tepe Samotraki adasının en yüksek tepesi “ay” anlamına gelen Saos dağı. Samotraki gerçek anlamda “umru” değil ada. Yunanistan’da yer yerinden oynasa ne zaman haber alırlar emin değilim. Kimsenin ne haberle, ne giyim kuşamla ne teknolojiyle ilgisi var. Elinde tabloid veya telefonda sosyal medya ile uğraşan kimse yok. Adada kredi kartı kullanımı bile çok nadir.

Thasos’a gittiyseniz yolu biliyorsunuz

Tıpkı Thasos’a gider gibi İstanbul üzerinden Tekirdağ ve Malkara karayoluyla İpsala sınırından geçmeniz gerekiyor. Ege veya Akdeniz’den gidecekseniz uçağı tercih etmek daha kolay olabilir. Sonuçta Alexandrapoli limanına ulaşmanız gerekiyor. Arabalı vapur adaya 80 dakikada ulaşıyor. Feribot sabah saatlerinde kalkıyor, önceden mutlaka saatleri öğrenin, hatta biletinizi alın.

Adada kredi kartı kullanımı olmadığından yanınızda nakit para olmasına dikkat edin. Kiralık odalar, pansiyon ve apart otellerde gecelik konaklama yerine ve niteliğine göre ortalama 20 ile 100 euro arası. Kamp alanları ile bu rakamı daha da düşürebilmek mümkün. 

Resim 3 (üstte) Samotraki adasında karayolu sonu (Adanın burnu)

Resim 4 (altta) Paşa Plajı

Ormanlar, şelaleler, keçilerin eşlik ettiği kara yolları

Limanda feribottan inince Kamariotissa köyüne adım atıyorsunuz. Çok sevimli değil, hatta hiç sevimli değil. Kıyıda bir tane güzel bir kafesi ve birkaç eski püskü kahvesi var. Burada konaklama veya gezmek için herhangi bir tesis veya çarşı yok. Ara sokaklarda bir kaç butik ve ekmek fırını var. Neredeyim ben dedirtecek bir yer ama endişelenmeyin. Biz adada sekiz gün kaldık ve sıkılmadık. Tabi sessizlikten ve doğadan hoşlanıyorsanız.

Limanda araba kiralayabilirsiniz biz kendi arabamızla gittik. Tüm bunlar belki de adayı tercih etmemek için birer neden. Sanırım bu yüzden adada az Türk var. Neyse şimdi limandan adanın kuzeyine yani sağa doğru gitmeye başlayalım. Tam 6 km sonra karşımıza Hora tabelası çıkıyor. Hora köyü adanın en keyifli yeri. 1300-1400 yılları arasında adayı yöneten Gattilusi Ailesi döneminden kalma Ceneviz kalesi hala ayakta, gezebilmek mümkün. Buradaki estetik evler adanın başka yerinde yok. Koca bir termal tesisin olduğu Therma köyü de adanın en büyük üç köyünden biri. Burada daha çok kampçılar ve termale gelen turistler kalıyor. Köyün yamaçlarında bolca pansiyon ve otel var. Üniversite öğrencilerinin tatil noktası. Bu bölge hayli hareketli. Adanın en büyük (bize göre bakkal dükkanı) marketi de burada.

Ada, volkanik olduğundan kıyıları yuvarlak taşlarla dolu. İnce kumlu az sahili var. Adanın etrafını tamamen çevreleyen karayolu yok. Konaklamak için adanın ortalarında bir yer seçin. Biz Archondissa boutique aparth otel’de kaldık ve gayet memnun olduk. Sabahın ilk ışıklarında iki adımda denize girebileceğimiz sakin bir yerdi aradığımız. Havuz ve çocuk sesi istemediğimizden bizim için uygundu. Yalnız odaları mutlaka kontrol edin üç tip oda var. Bizimki çok güzeldi ama kötü odalar da var.

Adayı zaman kaybı olmadan dolaşmak veya az kilometre yaparak yemeğe gitmek için Palepoli ve Therma arasındaki konaklama yerlerini tercih edin. Buradan hem adanın diğer tarafına, hem Hora köyüne, hem de şelale ve müzelere rahat gidersiniz.

Nehirler, şelaleler su kaynakları bol. Vahşi doğası, termal kaynaklarıyla diğer Yunan adalarından farklı. En büyük ve ünlü şelalesi “Fonias” ın tabelasını gördüğünüzde arabayı ağaç altına, gölgeye park edin. Buradan yaklaşık 40 dk’lık bir  yürüyüşle Fonias deresinin şelalesine ulaşabilirsiniz. Yol size sapa ve tenha gelecektir, korkmayın, tehlikeli değil. Yürüyüş yapanlar sayesinde kendiliğinden bir yürüme hattı., küçük bir patika oluşmuş. Sadece yürüyüş için doğru ayakkabınızın olması gerekiyor. Aksi takdirde tatsız sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.. Şelaleye vardığınızda atın kendinizi buz gibi suya, şahane hissedeceksiniz! 35 metre yükseklikten düşen su gerçekten buz gibi. Şelaleyi görmek için bu suya girmeniz veya karşıya geçip tepeye tırmanmanız gerekecek. Adanın bu bölümünden sonra yerleşim hemen hemen hiç yok, Fonias şelalesi sonrasına el değmemiş bir bölge demek mümkün (Resim 2).

Suyunun bol olması asırlık ağaçları, hayvan popülasyonu, doğa ve yeşilliği sürekli besliyor. Yerleşim yerleri birbirine uzak. Araba yoksa mutsuz olursunuz. Yollarda bol bol keçi göreceksiniz. Aracınızı özellikle Therma bölgesinde çok yavaş kullanın çünkü burada öğrenciler yollarda yürüyor. Ada içinde otobüs olmadığından yürüyerek veya otostop yaparak tatillerini geçiriyorlar. Geceleri eğlenebileceğiniz tek yer Therma’nın eski limanı. Orada gece öğrenciler toplanıp ateş yakıyor ve şarkı söylüyor. Bunun dışında eğlence beklentiniz olmasın. Yemekten sonra doğru otele.

Therma köyünü görmeye giderseniz, yemek yememiş olun. Ana caddeden termal tesise saptığınızda soldaki ikinci yoldan ilerlerseniz arka arkaya iki lokanta göreceksiniz. İlk karşılaşacağınız T’avpanov taverna, biraz daha ilerlerseniz daha al benili bir restoranla karşılaşacaksınız. Biz T’avpanov’da yedik, diğerini denemedik. Köhne ve basit bir yer ama yemekler tertemiz, günlük ve çok lezzetli. Öğle yemeği için ideal. Sanırım bir gün tekrar adaya gidersem tadı damağımda kalan domates dolması yemek istediğim ilk şey olacak.

O zaman neden Samotraki derseniz

Sessizliği ve sadeliği sevenlere göre bir ada. Masmavi denizi ve taptaze günlük balıklarıyla benim için cennet. Diğer Yunan adaları gibi kalamar, ahtapot balıkçılar tarafından bol bol getirilmiyor. Biliyorsunuz adalara ahtapot, balık ve diğer deniz ürünleri balıkçılar tarafından getiriliyor. Sanmayın ki o yediklerinizi adalarda avlıyorlar bir çoğu dışarıdan geliyor. Ama burada denizden ne çıkarsa sofrada o var. Günlük balıklar, dolmalar, sulu yemek ve güveçler çok iyi. Bu arada ödediğiniz hesap, diğer adalardan az değil. Hatta biraz daha yüksek gelebilir ama porsiyonlar büyük ve hijyen.

Resim 4 (üstte) Hora köyü

Resim 5 (altta) Hora köyü

Resim 6 Hora köyü/1900 taverna

Resim 7 Hora köyü / Noveçento Pizza

Resim 8 Therma köyü / Tovpanov Taverna

 

Mutlaka Yapın

Adanın kuzey bölgesi:

KARYDIES

Adada keçi eti ağırlıklı besleniliyor. Keçi etinin en iyisini burada yiyebilirsiniz. Taş fırından çıkan taptaze ekmek ve pideleri, ev yemekleriyle asma altında serin ve tertemiz bir kır havasında keyifli bir öğle yemeği.

NE YİYELİM? Biberiyeli keçi eti ve güveçte iri kuru fasulyeyi mutlaka deneyin.

 

Adanın orta bölgesi: 

1900 TAVERNA

Sahilden içeriye 3km lik bir karayoluyla Hora köyüne gitmeniz gerekiyor. Asırlık çınarın serin gölgesinde ve muhteşem manzaraya kartal gözüyle bakan 1900’de beklentiniz lezzet konusunda çok yüksek değilse keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

NE YİYELİM? Enginar mevsimindeyse enginar dolmasını mutlaka deneyin.

 

Adanın güney bölgesi:

PACHİA AMMOS PLAJI

Burası kumlu tek plaj. Büyük bir tesisin yer aldığı plajda restoranın balık ve salataları tertemiz, taptaze

NE YİYELİM? Tüm günlük balıklar, midye ve salata

AKROGİALİ

Pachia plajına gelmeden aynı yol üzerinde Lakoma plajında yer alan Akrogiali bir aile işletmesi. Aynı zamanda bir kaç kiralık odası da mevcut. Yemekleri günlük ve çok lezzetli.

NE YİYELİM? Kurubörülceli ahtapot salatası, balık ve midyesi özellikle denenmesi gereken lezzetler.

Üstteki resim (Resim 9) soldan sağa: Akrogiali Taverna/Barbun balığı ızgara ve Kuru börülceli ahtapot – Kariydies Taverna/Güveçte feta ve bonbay fasulye
Alttaki resim (Resim 10) Kymata Taverna/Deniz mahsullü makarna

Aydan’ın Yıldızları

Güveçte kurufasulye ☆☆☆☆☆ Kariydies Taverna

Keçi eti tandır ☆☆☆☆ Kariydies Taverna

Mezeler ☆☆ 1900 Taverna

Butter beans in the oven (Bombay fasulye) ☆☆☆ 1900 Taverna

Domates dolması ☆☆☆☆☆ T’ovpanov

Aydan’ın ilk 5’i

Denenmeli
Karydies Tavernada Güveçte kuru fasulye

En güzel restoran
Akrogiali

En güzel yemek
Adanın tam ortasında kalan T’ovpanov Taverna’nın tüm ev yemekleri, özellikle dolmaları

Akrogiali’nin kuru börülceli ahtapot salatası

En güzel deniz
Adanın tüm kıyıları temiz. Taşlı, pırıl pırıl bir suyu var

Deniz kenarında uzo, balık için en doğru adres

Paleapoli yolu üzerindeki Kynata Taverna (Deniz mahsullü spagettisi de çok lezzetli)

Önceki Aydan’ın Çıtır Hamburger’i
Sonraki SAN SEBASTIAN Gastronomika

Primary Sidebar

Abone Olun

Son Yazılar

  • Tarifler

    Yulaf Çanağında Yoğurtlu Meyve

  • Tarifler

    Köz Patlıcanlı Galette

  • Tarifler

    Pancar Yaprağı Kavurma

  • Blog

    FIP savaşçıları için

  • Blog

    FIP tedavisinde GS-441524

  • Blog

    Coco Nerede?

  • Raftaki Kitaplar

    Yap Ye Paylaş

Favayı genel olarak severler ama taze bakla yemeg Favayı genel olarak severler ama taze bakla yemeğini seven var sevmeyen var. Zor bir sebze biliyorum bir de üzerine alerjik de olabiliyor. Bu canım tarif çok beğeni almayabilir, baştan biliyor ve kabul ediyorum. 
Gelelim benim gibi bakla sevenlere. Bakla yemeği dünyanın en kolay yemeği. Mesele iyi bir zeytinyağı kullanmak ben hep @solivezeytin kullanıyorum biliyorsunuz. Zeytinyağı önemli bir konu bu yemeklerde, riske giremiyorum ama bu kez @iksirolive kullandım, baya iyiymiş.
Yağ iyi ise sonrası baklanın tazeliğiyle doğru orantılı. 
Büyük bir soğan yarım kilodan biraz fazla taze baklaya tam. Bol zeytinyağında soteliyorum, bol dediğim tencerenin dibini kaplayıp biraz yüksek koyulacak. Bu yükseltiyi hiç bir yemekte yapmam, bakla için şart. Bu baklayı yaparken 3 enginar koydum. (Ergun tarafından akşam yendi. Tencerede araştırma yapıp bir minik parçasını buldum ve tabağın önüne yerleştirdim.) 
Enginarın üzerine temizlenmiş baklaları, tuzunu ve bir bardak su koyup önce yüksek sonra orta ateşte 30 dakika pişirmek kafi. Tabi benim tencere @wmf_turkiye özel taban, baklalar da su gibiydi. Pişirme süresi önemli, bu konuda dikkatli olun. Tadın öyle alın ocaktan. Belki de bi 10-15 dakika daha gerekecek, mutlaka tadın olur mu?
Ocaktan almadan tek aşkı dereotunu kavuşturmak gerek. Bol dereotu ekledim ve karıştırıp kapağını kapattım. 
Biraz ılınınca biraz daha zeytinyağı ilavesi bence olmazsa olmaz.
Şeker kullanmıyorum, kullananın göreceli’ daha lezzetli olacaktır. Ben şeker girdimi sevmiyorum. Tuzunun ayarı ve pişirmesi de kararındaysa offf. Sarımsaklı çırpılmış süzme yoğurt. Biraz yağlı acı pul biber ve bolca soğan kıtırı ile harmanladığım dereotu son dokunuş. Öyle bir dokunuş ki şu an yazarken gidip tekrar yiyesim var, fena canım çekti.
Sevenlere kolay gelsin! Sevmeyenlere bugünkü önerim ne olsun? Fikir olarak durun bakimmm düşünüyorum….
Aaa buldum! Güzel bir fırında Brüksel lahanası yanında balık? Nasıl, oldu mu?
Hadi öptümmm afiyetle!
Not: Taze sarımsak varsa tereddüt etmeyin pişirirken ekleyin. Baklalar tüylüyse önce biraz unla ovun
#bakla #yemek #çarşambatarifi #goodfood #vegetarian
Hakikaten özledik. ‘Normal’ bildiğimiz, e Hakikaten özledik. 
‘Normal’ bildiğimiz, ezberlediğimiz her şeye özlem duyuyoruz.
Bu covit bombası her şeyi alt üst etti. Korkutuyor, travma ve kayıp yaşatıyor evet ama biraz da bizi kendimize getirdi sanki. Normal dediklerimize bi uzaktan bakıp değerlendirmemize, kıymet bilinmesine, bi uyanışa da sebep oldu. 
Bugün normallerimizden biri restoranlar açıldı.
Aylardır bu sektördeki insanlar çok zor günler geçirdi. İşverenin kirası, vergisi, çalışanı... Çalışanların gelir kaybı hatta iş kaybı, parasızlık.
Peki ne değişti de bugün açıldı? 
bu kadar zaman bu ızdırap 
ne içindi?
Pandemi restaurant sistemi mi oturtuldu? Denetleme ağı mı kuruldu? Tüm restoranlar pandemi özel kuralları ile mi donatıldı? Ne oldu? Bu kadar zamanda marsa gidilirdi. Ne oldu?
Şimdi sorum sana; özlediğini, iyi geldiğini biliyorum ama covit hala orta yerde duruyor peki gidecek misin? Beklentin ne şu an restoranlardan?
#pandemi #restoran #yemek #istanbul #restoranlaraçıldı
Son kan portakalları İle... Yumuşacık tava k Son kan portakalları İle...
Yumuşacık tava keki pancake ile...
Missss gibi bir Pazar’a günaydın olsun.
Kan portakalı 1938 yılından beri yerli üretiliyor. Çok talep olmaması, diğer cinslere göre az verim alınması, raf ömrünün yine diğerleri gibi uzun olmaması sebebiyle az üretiliyor. Ama sıkı durun! Tüm portakallardan dört kat fazla C vitamini ve antioksidana sahip. Belki iletide tıpkı pembe İzmir kilizman üzümü gibi yok olacak. Bu tip ürünleri manavdan, marketten sürekli talep etmeliyiz. Tabi eğer ekimine devam etsin, sürekliliği olsun istiyorsak. Bu da günün minik bir notu olsun. Fazlası İçin @foodonlineaydan dergisinin narenciye dosyasına bir göz atabilirsiniz. Dergi linki profilde, herkese açık. 
#kanportakalı #portakal #pancake #goodfood #sugarfree #agave #şekersiz
Vallaha bi şey söyliyeyim mi? İstediğin ka Vallaha bi şey söyliyeyim mi? İstediğin kadar artistik fotoğraf çek. İçindeki ne, mesele o. Gerisi hikaye. Ne fotoğraflar çektik, ne işler çıktı o objektiflerden. Şimdi bahse girerim kriz anı alelacele tabağa koyup telefonla çektiğim şu minnoş sigara börekleri hepsini sollayacak 🤭
Ben sigara böreği hastasıyım bilmiyorum artık. Siz ne kadar seviyorsunuz birazdan göreceğiz 😅
Tüyo vereyim; içinde beyaz peynir ve Bergama tulumu olacak. Yufkayı bızzzzt sarmadan su fıslanacak ve en önemlisi yağ ısısı ne kızmış ne de kızmamış olacak. Durum bu merkezde!
#kimsevmez #sigaraböreği #hastasıyım #yemek #yufka
#süzmeyoğurtaşkınıarıyor Katılan herkes #süzmeyoğurtaşkınıarıyor
Katılan herkese teşekkür ederiz. O kadar iyiydiniz ki, ölümsüz bir kitapta toplanacak bir listemiz oldu. Böylelikle de bir yarışmanın ilk kez bu kadar çok kazananı var. Bir de Aydan’ın en iyileri var, fotoğrafı yayınlananlar ile Pandemi bir bitsin, buluşmak üzere.
Elleriniz dert görmesin. Başka etkinlikler geliyor :)))
En iyi tarif ve fotoğraf
@80_20bites ÇİKOLATA @istinpolis  NOHUT AŞKI @sedakircali  ÇİLEK @trot_off  KABAK  @sevims_kitchen  YUMURTA @vildanakyol TARÇIN @osgebingol SARMA @denemelou KURU PATLICAN @ozgesiyahli BROKOLİ 
@dilekinmutfagi KAPYA BİBERİ @denemelou YEŞİL ERİK @vildanakyol NOHUT @hidosilkermutfakta MEYVE @kitchen_nook NANE  @sholeninthekitchen TURP @sevims_kitchen PATATES @sedakircali ÇEKİRDEK @cook.book.food YUFKA 
İyi fotoğraflar
@turkishcravings ACI BİBER 
@ozgebayindirphotography BAL 
@plaza.insani.mutfakta MOR HAVUÇ @kitchendeer KÖZLENMİŞ SARIMSAK @bakedbyaylin MEYVE @derinlitatlar TURŞU SUYU @sholeninthekitchen ŞEKER @gamzeceyasam SARIMSAK @mrs.sunlock EKMEK @vildanakyol TAHİN @creative.foodart YULAF
@vildanakyol ÇİKOLATA @pink_apron_kitchen SARIMSAK 
En İyi tarifler
@sunumlar_cf YAĞLAMA @lifestyleguides_ PAZI @plaza.insani.mutfakta MANTAR @sevinjoy  MANTI @foodiefoodbaker  ET @seneminyemekleri TARHANA 
@evdekitarifler TAZE BÖRÜLCE @yemekobur RAKI @happykitchenatelier KURU BİBER @aybilge_mutfak FESLEĞEN @aysegulmutfaktaurla KÖZ BİBER @biricitmutfakta PANCAR @meralkacamer ODUN ATEŞİ @kitchenofkezi SARMA @cook.book.food PIRASA @mutfakbasgani ISPANAK @gulinisanmutfagi SARMA @zeromelsfoodstories MANTI @ayse_gulcubuk  BAKLA @aystahirsoylemez HAVUÇ @lechefprive PİLAV @sedakircali MAKARNA @mrs.sunlock HAVUÇ @ayse_gulcubuk  PANCAR @tatveanlat KEBAP @kahve3801 DÖVME BUĞDAY @gamzemutfakta FRAMBUAZ @ela_ilkgelen PORTAKAL @sevims_kitchen YERELMASI 
HİKAYE ÖZEL ÖDÜLÜ
@her.ogun KARADUT AŞKI
Bugün yine bir ‘pişi’ günüydü, yine Bugün yine bir ‘pişi’ günüydü, yine hava ne kadar soğuk olursa olsun içimiz bu sıcak hamurla sımsıcak olacaktı 🤍
Tüm pişi tarifleri online dergide sizi bekliyor:
@foodonlineaydan sayfa 105
Regaip kandiliniz mübarek olsun 🙏🏻
#pişi #regaipkandili #eniyilerikesfet #tarif #yemek #aydan
İstanbul buzzzz, bu yemek şu an soğuk bir ye İstanbul buzzzz, bu yemek şu an soğuk bir yerlerde olanlara geliyor :)
Limonun ferahlığı, acının ısıtan becerisiyle bir tas sıcacık terbiyeli ıspanaklı etsiz köfte gelsin!
Etsiz olduğu için bir baza ihtiyacımız var, ben bu kez kırmızı fasulye kullandım. Gerisi aynen bildiğiniz gibi, püre edilmiş kırmızı (Meksika) fasulyesi, bir yumurta, bir çay bardağı bulgur, karabiber ve tuz. Ekşili köfteye başka baharat ve soğan koymadığımdan buna da koymadım. İki kase yıkanmış ıspanak da hazırsa birleştirme başlasın!
Bir litre duru su kaynayınca köfteler hop içine, yukarıya çıktırları an terbiyeyi hazırla. Bunun için bir yumurta sarısı, yarım limon ve bir yemek kaşığı un kafi, çırpıp kenarda hazır tut. Ispanağı köftelere ekle, terbiyeyi koy ve birkaç dakika karıştırıp ocaktan al. Missss. Süzme yoğurt ve acı pul biberle servis. Sıcak sıcak… Şifa olsun.
Süzme yoğurt demişken, #süzmeyoğurtaşkınıarıyor kazananlarını Pazar günü canlı yayında açıklayacağım, hadi saati siz belirleyin. Kaçta buluşalım?
#yemek #goodfood #etsizpazartesi #yapyepaylaş
© AYDAN ÜSTKANAT || CREATED BY LIU CREATIVE
Theme by SheShoppes
Site deneyiminizi geliştirmek ve hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için yasal mevzuata uygun çerezler kullanılır. Siteyi kullanarak bu çerezleri kabul etmiş olursunuz.
TAMAM
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

  • Basın Materyalleri
  • FoodWorks
  • Instagram