TEKNİK BİLGİ
DERSİMİZ KUŞKONMAZ!
Bu sebze bir çok vitamin ve mineral içerir. Çok yararlıdır, üstelik de lezzetlidir.
Peki, acaba ona biraz uzak mı duruyoruz? Kesinlikle! Kaç kişinin evinde kuşkonmaz pişiyordur ki? Oysa Anadolu’da, doğada kendiliğinden yetişen yabanisi pek sevilir. Sarmaşık, tilkişen gibi isimlerle bahar aylarının kraliçesidir. Gerçi tüm bunların, kuşkonmazın yabanisi olduğunu bilen de pek yoktur.
Bugün bizati çok ilgilendiğim ve gerçekten çok sevdiğim bu sebzeyle pek de haşır neşir olmayanlar için bir kaç temel bilgi ve öneri paylaşmak istiyorum. Öncelikle sezonunu bilelim, bilelim ki, uygun fiyata ve taptazelerini atın alalım.
Şu an tam kuşkonmaz zamanı mesela…
Aldık Şimdi Ne Yapacağız? Şu satın alma problemini çözdüğümüzü varsayalım. Peki onunla ne yapacağız? Nasıl ayıklayıp, nerelerde değerlendireceğiz?
Kuşkonmazı satın alırken öncelikle tepe kısmının bozulmamış, dipdiri ve sap kısmının sert olmasına dikkat etmelisiniz. Kuşkonmazı hem çiğ, hem de pişmiş tüketmek mümkün. Her ikisinin de kullanım şekli, lezzeti ayrı. Ama lütfen konservesini almayın. Konservesinde ne lezzet, ne de vitamin bulabilirsiniz.
Şimdi gelelim kesip, temizlemesine. Kuşkonmaz çok temiz bir sebzedir, tıpkı kar delen gibi, üzerine atılan gevşek toprağı delerek gökyüzüne yükselir. Zararlı böceği falan da pek yoktur. Genel olarak tertemiz bir sap olarak karşınıza çıkar. Kuşkonmazın dip kısmını biraz elinizle yay şeklinde esneterek kontrol edin. Esnemediği sertleştiği nokta yenilebilecek yerin başladığını işaret eder. Elinizle, bıçak kullanmadan, tam buradan kırın. Soğuk suda yıkayın. Kuşkonmazın dip kısımlarını arzu ederseniz (ben pek yapmam) soyma bıçağı ile biraz soyabilirsiniz.
Şimdi, kuşkonmazlar alındı, temizledi. Geldik dilimlemeye. Burada ne yapmak istediğimiz önemli. Sizin için bir fotoğraf hazırladım. Kesme şekline göre nasıl değerlendirileceği ile ilgili.
Kuşkonmazın özel bir lezzeti olsada yanındaki malzemeleri fazla baskılamaz. Lezzeti en çok salata da belirgin bir şekilde ön plandadır. Bunun dışında genellikle dengelidir. Somon gibi balıklarla, karidesle ya da biraz haşlanıp, füme etlere sarılıp, üzerine damlatılan limon gibi ekşimtrak soslarla servis edilebilinir. Zeytinyağı ile yağlanıp, tuzlanıp biraz da baharat eklenip ızgarada kısa süre pişirilebilinir. Üzerinde peynir eritilebilinir. Ya da çiğ olarak hollandes sos veya ıstakozlu, karidesli soslarla güzel bir başlangıç olabilir. Kraker yerine uzun kuşkonmaz gövdeleri bu soslara batırılıp afiyetle yenilir ya da bu link tıklanır.