YEMEK
EV MANTISI
Mantı denilince, İstanbul, İstinye’deki “meşhur” olarak anılan Emek Mantı’nın servis elemanı, domates sosu ilavesi istediğimde yüzüme tuhaf tuhaf bakmıştı. “Tamam” deyip, önüme yağın içine konmuş toz biberle mantıyı getirmişti. “E hani sosla getirecektiniz?” dediğimde de, işte bu domatesli sos demişti. Hadi bunu geçelim, Emek Mantı’da mantının üzerine margarin kullanılması gerçek bir faciadır.
Domates sos bir ricadır, bir tercihtir. Olur, olmaz. Ama bir mantı mutlaka ama mutlaka kıvamlı bir yoğurt ve gerçek tereyağı ile servis edilmeli. Bunu yapamayacaksan, hiç mantı yapma derim.
Evde yapılan mantı ise tüm bunları düşünürsek, kıvamıyla, harcıyla, malzeme kalitesiyle tam “istenilen” gibi olur. Güzel bir hamur, kaliteli malzeme, kıvamlı bir yoğurt, misler gibi bir köy tereyağında cızırdamış pul biber. Hazır mısınız? Haydi bakalım başlıyoruz!
Mantı Hamuru İçin
4 Su Bardağı Un (1 Su Bardağı da Ayrıca Hamuru Toparlamak ve Açmak İçin)
1 Yumurta
1 Su Bardağı Su
1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Bir Tutam Tuz
4 su bardağı ve diğer malzemeleri deri bir kapta karıştırıp tezgaha alın. Geri kalan bir su bardağı unu aşamalı ilave ederek orta sert bir hamur elde edin. Tezgahınızın büyüklüğüne göre 4 veya 8 beze yapıp her birini incecik açın ve keskin bir bıçakla küçük karelere kesin. Yağsız dana kıymayı biraz karabiber ve tuz ile tatlandırıp (arzu ederseniz incik rendelenmiş az kuru soğan da ekleyebilirsiniz) nohut büyüklüğünde parçalar koparıp hazırladığınız kare hamurların ortasına koyun.
Mantıyı isterseniz kare, üçgen ya da bohça olacak şekilde kapatıp un serpilmiş bir tepsiye sıralayın. Arada çevirerek en az 4-5 saat hamuru kurutun ve kaynayan, biraz tuz atılmış suda 6-7 dk haşlayıp, kapağı kalapı olarak 5-10 dk dinlendirip, tabaklara paylaştırın. Çırpılmış yoğurt, domates sos ve kırmızı biberli tereyağı gezdirip, sumak ve kuru nane serperek servis yapın.