
YEMEK
YUNAN USULÜ KIZARTMA
Basit olan güzeldir! Güzeldir güzel olmasına ama diğer taraftan bir tarif çok basit ve çok lezzetliyse (tıpkı bugünkü tarif gibi) işte o tariflerin çok önemli ayrıntıları da vardır.
Çokça kızartma tüketmiyorum ama yaptığımda da en lezzetlisi olsun istiyorum hani patatesi anne işi, patlıcanı tam kıvamında alacalı, kabağın ise tadını en iyi bu kızartma yöntemiyle seviyorum. Bu yöntem Uzakdoğu mutfağını sevenlere tanıdık gelecek hatta “Yunan usulü değil bu resmen Japon işi” bile diyeceklerdir. Haklılar çok benzer ama Uzakdoğu “tempura” tekniğinden en önemli farkı nişasta yerine un kullanılmasıdır. Her ikisinde de mümkün olduğunca soğuk su hatta buz kullanmak gerekiyor. Patlıcan, patates, havuç, taze bakla gibi aklınıza gelen gelmeyen bir çok sebzeyi bu yöntemle kızartmanız mümkün, hadi bakalım kolay gelsin, afiyetle!
Ne gerekli?
Kabak, un, soğuk su, buz ve kaya tuzu.
Nasıl yapılacak?
Kabaklar küçükse bütün bırakın, değilse parmak kalınlığında şeritler halinde veya arzunuza göre halka olarak dilimleyin. Yarım su bardağı soğuk suyu bir su bardağına yakın un ile krep hamurundan biraz daha sıvı olmak üzere çırpın, içine buz taneleri atın. Sıvıyağı ısıtın ve Girit kabaklarını (üzerinde çiçekleri varsa daha da güzel olur) içine atıp iyice bulayın, üzerindeki fazlalığı silkeleyip kızgın yağa atın ve rengi değişmeye başladığında kağıt havluya çıkarın. Tümüne aynı işlemi yapın. Servis tabağına alıp üzerine tuz serpin. Taze nane ve süzme yoğurtla birlikte servis yapın.
Püf noktası
İki püf noktası var. Birincisi hamurun çok soğuk ve akışkan olması. Krep hamurundan daha sıvı demiştim ama ayarı kaçırıp asla fazla sıvı yapmamalısınız. Bu en önemli ayrıntı. Bir kaç deneme sonra hamurun olması gerektiği kıvamı rahatlıkla anlayacaksınız. Bu sebeple eğer kızarttığınız ilk partinin üzerinde kalın bir kabuk oluşmuşsa ve size bu sebeple hamur katı geliyorsa soğuk su, kabakların üzerinde durmayacak kadar akışkan sa yani tam tersi fazla sulu geliyorsa un eklemekten çekinmeyin. İkinci önemli ayrıntı ise kızartma tencereniz; küçük ama derim olmalı, kabakların tamamen yağın içinde olması gerekiyor, hatta otomatik kızarma makineleri de kullanabilirsiniz.