GEZİ
THASSOS
İstanbullular için en kolay Yunan adası rotası: THASOS
Thassos doğası en iyi Yunan adalarından biri. Bu güzelliği ile ona yakın Bulgaristan, Romanya ve Türkiye gibi ülkeler için iyi bir tatil noktası konumunda.
Thossos, Marmara’da oturanlar, karayolu ile Yunanistan’da tatil yapmak isteyenler için ideal bir rota. İpsala sınırından kendi aracınla gidebilirsiniz. Biz yıllardır bu rotayı kullanıyoruz. Böyle bir seyahat için ister kendi aracınız ister şirket aracı olsun, uluslararası dolaşım belgesi almanız gerekiyor. Gözünüzde büyütülecek bir evrak değil, aracın evrakları eksiksiz ise almak kolay. Artık hepimizin mecburi olarak değiştirip, kullandığı çipli ehliyetlerse eskisi gibi sadece Türkiye sınırları içinde değil 84 ülkede geçerli. Yeni nesil çipli ehliyetler, Turing kurumu tarafından dağıtılan uluslararası geçerliliğe sahip ehliyet alma zorunluluğunu kaldırmış bulunuyor.
Çipli ehliyet kullananlar aynı ehliyet ile dünyanın istediği yerinde araba kullanabilir. Ehliyetiniz çipli, aracınızın evrakları tam. O halde buyurun Avrupa Otoyolu’na!
İstanbul-İpsala 3, ada feribotlarının kalktığı Keromoti’ye gitmek ise yaklaşık 2 saat sürüyor. İstanbul çıkışı haftanın 7 günü ve hemen hemen her saati konvoy olsa da otoban olduğu için genel olarak yol rahat. Bayram tatillerinde sınırı geçmek saatler sürebiliyor. Bu arada bilginiz olsun, Türkiye tarafından DutyFree’de alışveriş yapabilirsiniz ama çıkarken Yunanistan tarafındakine ulaşamıyorsunuz. Yunanistan DutyFree’si için dönüşü beklemeniz gerekiyor. Karnınız açsa Türkiye tarafında hiç bir şansınız yok, yiyecek olarak son derece kötü sandviçler var ve bence biraz daha sabredip yola devam etmelisiniz. Neyse efendim, sınırı geçtikten sonra Thassos’a Keromoti’den arabalı feribotla ortalama kırk dakikada geçildiğini hesaplarsak İstanbul’dan başlangıç noktası ile toplam 5-6 saatte Thassos’a ulaşılıyor. Feribota bilet bulamamaktan korkmayın. Tarifeleri sık, en yoğun günlerde bile yer bulunabilir.
Ayrıca Kavala yakınlarındaki Büyük İskender Havaalanı’nda uçakla dünyanın her yerinden bu bölgeye ulaşmak da mümkün ve Kerromotti Limanı’na yol on dakika sürüyor.
Doğası en güzel Yunan adalarından biri
Thassos doğası en iyi Yunan adalarından biri. Bu güzelliği tatilciler için onu cazip hale getiren bir faktör. Bulgaristan, Romanya ve elbette Türkiye gibi kendine yakın olan ülkeler için iyi bir tatil noktası konumunda. Konaklama için en sakin bölgeler Paradias kumsalıyla Potos arasındaki stüdyo evler veya bungalovlar. Yine bu hatta beş yıldızlı çok lüks oteller de bulmak mümkün. En iyi yer olarak gösterilen Skala Potamias, kalabalığı sevenlere hitap ediyor. Gürültülü ve feci kalabalık.
Limenas’ta akşamlar çok keyifli
Ada 110 km, hiç durmazsanız ortalama iki saatte tüm adayı arabayla turlamak mümkün.
Roma ve Bizans dönemlerinde refahını koruyan Thassos, 1455’te Türklerin fethinden önce Cenevizli Francesco Gattelusio tarafından satın alınmış. Üç yüz yıl sonra, Sultan II. Mahmut tarafından Mısır hükümdarı Mehmet Ali’nin ailesine verilmiş. 1770’te -74 ada Rus donanması tarafından işgal edilerek nüfusu, bir iç koruma önlemi olarak iç köylere yönelmiş. 1912’de Thassos Yunanistan ile yeniden bir araya gelmiş. Dolayısıyle bölge arkeolojik kalıntılarla dolu.
Liman, adanın kuzeyinde yer alıyor. Feribottan inice sağa giderseniz adanın sakin, el değmemiş denizi rüzgara göre kimi zaman berrak kimi zaman bulanık olan tarafı ile karşılaşacaksınız. Bu bölge keşfetmeyi ve sakinliği sevenler için keyifli olabilir ama çocuklu aileler için sıkıntılı olabilir. Bu bölgede oteller daha küçük. Gözden uzak ve kıyı köyelerde Prenses Calypso Thassos gibi çocuk almayan butik oteller de bulabilirsiniz, bu oteli sakin bir tatil geçirmek isteyenlere şahsen tavsiye ederim ama diğer tercihleri araştırmanız gerek. Hemen geri dönelim ve liman’dan sola doğru gidelim. Adanın Kavala’ya bakan kuzeybatı bölgesinin yerleşiminin çok daha yoğun olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. İlk durak merkez Liman yani Limenas bölgesi. Burada geceler çok keyifli ve sakin. Ara sokaklar her adada olduğu gibi turistik Çin malları satan dükkanlarla dolu. Müzik isteyenler onu da bulabilir. Limenas’ın gün batımı gerçekten ruha iyi gelen bir meltem gibi.
Dik yamaçların altında uzun kumsallar
Adanın Kavala’ya bakan bölgesinde çok sayıda koy var ve deniz turkuaz renginde. ilk 20 km oldukça virajlı ve çam ormanları içinde. Aralıklı olarak sol taraftan göz kırpan turkuaz rengi denizinde kimi koylara yol yok. Merbel Beach, Golden Beach, Paradias Beach arka arkaya sıralanan, virajlı ve dik yamaçların dibinde kalan kumları ile ünlü plajları. Tahmin edersiniz ki plajlar kalabalık. Bu arada Yunanistan’da plajlar ücretsiz. Eğer şezlong ve şemsiye kullanacaksanız 3 ile 8 euro arasında yemek yemeniz gerekiyor. Sadece Aliki koyunda ve Golden Seach’te duşa para verdik. Başka bir yerde duşun parayla olduğunu ben görmedim. Duş için 1 euro fiyat biçmişler.
Nerede denize girilir? Ne yemek yenir?
Tavsiyem, plajları görün ama bunun için maksimum bir saat ayırın. Bu arada özellikle Marble Beach’in yolunun engebeli ve tozlu olduğunu bilin. Uzun ve tozlu yokuşu indiğinizde karşınıza bembeyaz mermer kumu ile açık mavi denizi çıkıyor. Burada sırt sırta iki koy bulunuyor. İlkinde güzel bir beach clup var, diğerinde de müzik ve tesis var ama ilki daha sofistike.
Tekrar yola çıkalım ve yola devam edelim. Tam burada meşhur Aliki kumsalına gelmeden bir otel daha önermek isterim size. Geçtiğimiz yıl açılan Grand Thassos Otel. Bu otelin kendi özel koyu bulunuyor. Aslında çocuk yoksa kalacak yeri dert etmeyin, hiç olmadı yol üzerinde kendi kumsalı olan pansiyonlar bulabilirsiniz.
Kasabaları dolaşın. Durduğunuz her kasabanın yemekleri yenilebilir düzeyde, iskelelerinden denize girilebilir temizlikte. Beklentiniz büyük olmazsa çok mutlu olursunuz. Gelelim adada yemek yenilecek iyi yerlere.
Beautiful Alice
Aliki kumsalındaki yer alan lokanta 1967’den beri kurulan geleneksel yunan mutfağını servis ediyor. Burada güneşte kurutulmuş ahtapot, fırın dolma, kalamar, tarama, kabak kızartma ve midye tavsiyem. Aliki kumsalındaki Alice’nin yerine kahvaltı için sabah erken saatte giderseniz ya da akşam üzeri güneş batarken yemek yerseniz çok keyif alacaksınız. Günün diğer saatlerinde feci bir kalabalıkla karşılaşırsınız.
Tavern Irene
Geleneksel Yunan yemekleri balık yemekleri, kalamar, karides veya midye gibi her türlü kine hizmet eden deniz mahsullerini sevenler için uygun.
Thavern Giorgios
Limenaria’da ana caddenin sağ tarafında yer alıyor ve yemekler Thassos adasının ürünleri tarafından hazırlanıyor.
Kaptan Vassalis
Lemenaria köyünde hemen denizin kıyısında olan bu restoran temiz ve keyifli yemek için iyi bir durak. Burada tarama, kalamar tava, midyeli pilav önerilerim.
Not: Limenaria’da Simi ismindeki restoran çok blog tarafından yazılır ben de severdim ama bu yıl yemekleri hoşuma gitmedi, kalitesi aşağıya düşmüş.
Yemek foto (Resim 7) soldan sağa: Tarama/Kabak kızartma/Balık tava – Domates Dolması- Sarımsaklı Ekmek
Yemek foto (Resim 8) soldan sağa: Frappe – Ahtapot ızgara – Uzo
Yemek foto (Resim 9) soldan sağa: Gavros – Gigantes – Caciki/Tarama
Yemek foto (Resim 10) soldan sağa: Şaraplı Midye – Kalamar Tava
Aydan’ın Yıldızları
Tarama, Domates Dolma, Izgara Balık, Kalamar Tava ☆☆☆☆☆ Beautiful Alice
Şaraplı Midye ☆☆☆☆ Tarsanas Beach
Ahtapot ☆☆☆☆☆ Hemen her restoranda
Caciki ☆☆☆☆ Hemen her restoranda
Peynir Saganaki, Kızarmış Kaşkaval ☆☆☆☆☆ Hemen her restoranda
Yunan Salatası ☆☆ Genel olarak vasat
Aydan’ın ilk 5’i
Denenmeli
Adaya özel Gavros isimli küçük balıklar
Tüm midyeli yemekler (pilav, makarna, güveç, buhar)
En güzel restoranlar
Beautiful Alice
En güzel yemek
Tarama, güneşte kurutulmuş sirkeli ahtapot, şaraplı midye ve gigantes (güveçte pişmiş kuru fasulye)
En güzel koy
Astris Beach /Paradise Beach